top of page
Search
  • Writer's pictureEvanthia

Το Coaching με λόγια απλά

Updated: Dec 7, 2021

Μπορεί να έχεις ακούσει ή διαβάσει διάφορα για το τι είναι το Coaching, σε ποιές επιστήμες βασίζεται, ποιές τεχνικές χρησιμοποιεί, σε ποιούς απευθύνεται κτλ.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβω κι εγώ τα ίδια, εξάλλου πιστεύω πως δεν είναι τυχαίο που έχεις έρθει εδώ στο fotaki. Είτε έχεις ήδη μια άποψη, είτε έχεις περιέργεια, είτε απλά εμφανίστηκε μπροστά στην οθόνη σου, σίγουρα υπάρχει λόγος που είσαι εδώ και με διαβάζεις. Θα σου εξηγήσω λοιπόν με ένα απλό παράδειγμα την διαφορά που έχει ένας Coach με άλλους επαγγελματίες.

Σου αρέσει πολύ να ταξιδεύεις, όμως φοβάσαι τα αεροπλάνα και αποφασίζεις πως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις αυτόν τον φόβο.

Ένας Ψυχοθεραπευτής θα εντρυφήσει στο τι είναι αυτό που σε σταματά να πετάξεις με το αεροπλάνο.

Ένας Ψυχαναλυτής θα σε ακούσει για τις ανησυχίες που έχεις σχετικά με το αεροπλάνο και την πτήση.

Ένας Μέντορας θα μοιραστεί μαζί σου την εμπειρία του με τις πτήσεις και θα σου δώσει μικρές συμβουλές.

Ένας Σύμβουλος θα σε συμβουλεύσει για το πώς να πετάξεις με το αεροπλάνο.

Ένας Coach θα σε ενθαρρύνει και θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις το σωστό νοητικό πλαίσιο έτσι ώστε να χρησιμοποιήσεις τις ικανότητες που απαιτούνται (και που σίγουρα έχεις) για να πετάξεις (κυριολεκτικά και μεταφορικά!).


Θα μου πεις «νοητικό πλαίσιο; Ικανότητες; Τι είν’τούτα;» και δίκιο θα έχεις. Θα σου πω ότι μέσα από το Coaching, θα καταφέρεις να ανακαλύψεις ή να ξαναθυμηθείς κομμάτια του εαυτού σου που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τρόπο σκέψης, δίνοντας έμφαση σε θετικότερα συναισθήματα.

Τι χρειάζεται για να γίνει αυτή η αλλαγή τρόπου σκέψης; Η ίδια η αλλαγή, τίποτα άλλο, μόνο αυτό. Αλλάζεις κάτι αν δεν σου αρέσει και σ’ενοχλεί, αλλιώς γιατί να μπεις στον κόπο; Το Coaching ξέρεις τι κάνει; Επισπεύδει την διαδικασία της αλλαγής.

Πάμε πάλι στο παραπάνω παράδειγμα με το αεροπλάνο. Έχεις όνειρο πχ να επισκεφθείς το Σινικό Τοίχος, αλλά η ιδέα του αεροπλάνου σου φρενάρει αστραπιαία κάθε όμορφη σκέψη που μπορεί να πρόλαβες να κάνεις. Θυμώνεις με τον εαυτό σου, με το αεροπλάνο, με το ίδιο το Τοίχος που δεν σε σκέφτηκε και είναι στην άλλη άκρη της γης..!

Για σκέψου λίγο…μετά από τόσες χαμένες ευκαιρίες και τόσο θυμό, θα έμπαινες στην διαδικασία να πεις «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» και να πετάξεις με το αεροπλάνο και να ζήσεις το όνειρο ή θα συμβιβαζόσουν παρέα με τον φόβο σου να πας κάπου αλλού με το αυτοκίνητο και το καράβι;

Η απόφαση είναι δική σου και πίστεψε με, όποια κι αν είναι αυτή, είναι απόλυτα δεκτή και σεβαστή.

Εξάλλου, ποιος άλλος ξέρει τι είναι καλύτερο για σενα εκτός από σενα;

Αν θέλεις, εγώ αυτό που μπορώ να κάνω για εσένα, είναι μέσα από την συνεργασία μας να σε βοηθήσω να αποφασίσεις και να κάνεις αυτό το καλύτερο που εσύ θα επιλέξεις.

272 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page