top of page

MINDFULNESS

4.png

Ως άνθρωποι, έχουμε την τάση να βρισκόμαστε σε μία συνεχή αναζήτηση κι έναν ατελείωτο αγώνα για να λύσουμε τα πολλά «γιατί» που μας ταλαιπωρούν, έτσι ώστε να νιώσουμε «πλήρεις» κι «ευτυχισμένοι». Μέσα στο μυαλό μας παίζουν διάφορα σενάρια για το «τι θα μπορούσε να», «τι θα κάνω ή θα έκανα αν», με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε ένα μόνιμο στρες χωρίς να υπάρχει κάποιος χειροπιαστός λόγος, μόνο σενάρια, μόνο υποθέσεις.
Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να φαντάζεται πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα σε μια (στρεσογόνα ή μη) κατάσταση και τελικά δεν έγινε τίποτα απ’όσα φανταζόσουν; Δεν έχει σημασία αν αυτό που έγινε ήταν καλύτερο ή χειρότερο απ’αυτό που φαντάστηκες, σημασία έχει ότι δεν ήταν αυτό καθεαυτό και πως σπατάλησες την ενέργεια και γαλήνη σου σε κάτι που ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο.

 

Το Mindfulness (ο κοντινότερος  ελληνικός όρος είναι «ενσυνειδητότητα»), είναι ουσιαστικά η εσωτερική διεργασία που κάνουμε για να σταματήσουμε το μυαλό μας να τρέχει και να μένει στο εδώ και τώρα. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο για την ανθρώπινη φύση, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ατόμου να είναι πλήρως συνειδητό στην κάθε στιγμή. Το κακό είναι ότι αυτό συμβαίνει ελάχιστες φορές στην ημέρα, το καλό είναι πως είναι μια δεξιότητα και όπως όλες οι δεξιότητες, μπορεί να καλλιεργηθεί. Τι χρειάζεται για να καλλιεργηθεί; Τι άλλο, εξάσκηση. Με καθημερινή εξάσκηση, όλοι μας μπορούμε να γίνουμε πιο ενσυνείδητοι.
 

Οι λέξεις κλειδιά του Mindfulness είναι η επίγνωση κι η προσοχή.

Γνωρίζοντας τι συμβαίνει μέσα μας όσο κι έξω μας, έχουμε την δυνατότητα να απομακρυνθούμε από νοητικές ανησυχίες και συναισθήματα δυσφορίας, απλά και μόνο με το να είμαστε παρόντες χωρίς επικρίσεις. Γινόμαστε ένας καθρέφτης που αντανακλά μόνο ό,τι βρίσκεται στον χώρο, χωρίς θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.

 

Στον Δυτικό Κόσμο, τo Mindfulness χρησιμοποιείται ως μέρος ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας (ιδίως για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα) και πολλές φορές περικλείεται με άλλες αξίες όπως αποδοχή, αγάπη, καλοσύνη, αυτοσυμπόνια.
 

Λόγω ότι το Mindfulness συγχέεται με την έννοια του διαλογισμού, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το Mindfulness δεν στοχεύει στο «να αδειάσει ο νους, να μην νιώθουμε τίποτα ή να νιώθουμε ευφορία», ούτε χρειάζεται να κάνουμε ασκητική ζωή για να το εξασκήσουμε. Ίσα ίσα, στοχεύει στην παρατήρηση -με γνήσια περιέργεια- της νοητικής και συναισθηματικής κατάστασης.
 

Κλείνοντας, για να καταλάβεις την μεγάλη διαφορά, κάνε μου μια χάρη και δοκίμασε κάτι. Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις να πιείς το αγαπημένο σου ρόφημα, πιάσε με τα δυο σου χέρια το ποτήρι και νιώσε πόσο ζεστό ή κρύο είναι, κοίτα την επιφάνεια αν έχει ή όχι σχέδια, πλησίασε και πάρε μια βαθειά μυρωδιά, κλείσε τα μάτια σου και πιες την πρώτη σου γουλιά.

Μην καταπιείς αμέσως, νιώσε την γεύση στο στόμα σου και ακολούθα την διαδρομή καθώς καταπίνεις.

 

Πως σου φάνηκε που χρησιμοποίησες όλες σου τις αισθήσεις για να πιείς συνειδητά μια γουλιά; Θα ήθελες να κάνεις κι άλλες τέτοιες συνειδητές κινήσεις στην ζωή σου;
 

Έλα, σε περιμένω!

Choose to Shine

bottom of page