Ζούμε σε μια κοινωνία με την κουλτούρα της ενθάρρυνσης να αγοράζουμε και να μας ανήκουν συνέχεια πράγματα, όπου οπωσδήποτε υπάρχει ένα μερίδιο χαράς όταν αποκτάμε κάτι καινούργιο. H χαρά και ικανοποίηση όμως δεν διαρκούν και δεν οδηγούν στην πραγματική ευτυχία˙ αν το έκαναν τότε θα πετάγαμε από χαρά κάθε φορά που θα ανοίγαμε την ντουλάπα μας..!
Το να αποκτούμε όλο και περισσότερα πράγματα, όχι μόνο αποτυγχάνει στο να μας φέρει περισσότερη ευτυχία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος και στρες. Η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζεται από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε κι έτσι ένα χαώδες σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε ένα χαώδες μυαλό. Απλοποιώντας και μειώνοντας τον χώρο που ζούμε, μπορεί να μας βοηθήσει να βιώσουμε μεγαλύτερη διαύγεια και ηρεμία.
Ο Μινιμαλισμός υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι σπαταλάμε πολύ περισσότερο χρόνο κι ενέργεια απ’όσο χρειάζεται με υλικά πράγματα τα οποία μας αποσπούν από αυτά που έχουν πραγματική σημασία, όπως οι μεταξύ μας σχέσεις. Η φιλοσοφία αυτού του τρόπου ζωής, μας καλεί να επανεκτιμήσουμε τις αξίες μας και να αναρωτηθούμε τί είναι αυτό που πραγματικά θα μας φέρει μία μόνιμη αίσθηση ευεξίας.
Η ιδέα του Μινιμαλισμού δεν είναι να ξεφορτωθούμε όλα μας τα υπάρχοντα ή να σταματήσουμε να έχουμε την απόλαυση της κατανάλωσης, αλλά να απαλλαχθούμε από την υπερβολική ακαταστασία και την μη απαραίτητη κατανάλωση, έτσι ώστε να επικεντρωθούμε σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά στην ζωή μας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πολύ απλό όπως το να ξεφορτωθούμε κάποια ρούχα που δεν φοράμε συχνά και να κρατήσουμε μόνο όσα είναι βασικά κομμάτια ή/και να απλοποιήσουμε όσο γίνεται το σπίτι μας, έτσι ώστε τον χρόνο που θα χρειαζόμασταν να το φροντίσουμε να τον επενδύσουμε στην οικογένεια και τους φίλους μας.
Οτιδήποτε κι αν αποφασίσουμε ότι είναι κατάλληλο για εμάς, υπάρχει μια σοφία στο να μειώνουμε όσα καταναλώνουμε και μας ανήκουν. Εξοικονομούμε χρόνο, ενέργεια και χρήματα για κάτι που θα μας φροντίσει και θα μας θρέψει με πιο ουσιαστικούς και διαρκείς τρόπους.
Ο γνωστός μινιμαλιστής και δημιουργός του ντοκιμαντέρ “Minimalism: A Documentary About the Important Things” Joshua Fields Millburn είπε: “Αγάπα ανθρώπους και χρησιμοποίησε πράγματα. Το αντίθετο δεν δουλεύει ποτέ”. Τροφή για σκέψη, δεν είναι;
Comentarios