top of page
Search
  • Writer's pictureEvanthia

Πως τα πας με την αυτοπεποίθησή σου;

Updated: Dec 7, 2021

Από όλες τις περίπλοκες σχέσεις στην ζωή μας, αναμφίβολα η πιο παράξενη και προκλητική απ’όλες είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη αυτής της σχέσης είναι η πίστη σε εμάς, η αυτοπεποίθησή μας.

Δυστυχώς η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που μπορεί εύκολα να κλονιστεί κι αυτό οφείλεται στο ότι κάποιες από τις επιλογές που έχουμε κάνει στην ζωή μας δεν κατέληξαν όπως θα θέλαμε. Ίσως κάναμε κάποια λάθη σε ερωτική μας σχέση ή χάσαμε μια ευκαιρία για καλύτερη δουλειά, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε και να παραιτούμαστε. Προσαρμοζόμαστε με ανθρώπους που ουσιαστικά δεν μας ταιριάζουν ή η αλλαγή καριέρας μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Μόλις αποκτήσουμε μερικές πληγές, είναι φυσικό κι επόμενο να χάσουμε την εμπιστοσύνη στην κρίση, τις ικανότητες και τα όνειρά μας. Το να τιμωρούμε όμως τους εαυτούς μας για παρελθοντικά λάθη που μάλιστα ενισχύουν τον αρχικό μας πόνο, σίγουρα δεν βοηθά στο να θεραπευτούν οι πληγές και να σταματήσει ο πόνος. Τι κάνουμε λοιπόν για να επιδιορθώσουμε την αυτοπεποίθηση και να αναρρώσουμε;

Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, δημιουργός της Κλινικής για τη Μείωση του Στρες και του Κέντρου Mindfulness στην Ιατρική, την Υγεία και την Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Jon Kabat-Zinn συνιστά να καλλιεργήσουμε την “καρδιά της εμπιστοσύνης”, κοιτάζοντας προς τα μέσα και να βρούμε τί είναι αξιόπιστο σε εμάς.

Για να εξερευνήσουμε αυτή την τεχνική, μπορούμε να κάνουμε την εξής άσκηση: κάνοντας μια ανασκόπηση στις αναμνήσεις της ζωής μας, επιζητούμε κι αποκτούμε συναίσθηση των πραγμάτων που έχουμε πετύχει, τους τρόπους με τους οποίους έχουμε συνεισφέρει σε κάτι, τις προκλήσεις που έχουμε υπομείνει ή επιβιώσει απ’αυτές ή ακόμα και δύσκολες καταστάσεις που έχουμε αποφύγει με σύνεση.

Κάποιοι από εμάς ίσως να μην βρούμε αρκετά, ειδικά αν νιώθουμε ότι στην ζωή δεν μας ήρθαν τα πράγματα όπως θέλαμε. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να εμπιστευτούμε την δεδομένη στιγμή ανασκόπησης και συνειδητότητας. Αν μπορούμε να βασιστούμε σε κάτι, είναι ότι τουλάχιστον ήμασταν αρκετά επινοητικοί έτσι ώστε να μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε τούτη την σημαντική προσπάθεια. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι ένδειξη εμπιστοσύνης.

Όσο επανακτούμε την αυτοπεποίθησή μας, αρχίζει να ακτινοβολεί προς τα έξω, έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη και αναγνωρίζουμε ευκολότερα την εγγενή καλοσύνη των ανθρώπων.

Αξίζει όμως να θυμόμαστε πως όπως και στις υπόλοιπες δεξιότητες που θέλουμε να προβάλουμε προς τα έξω, η εμπιστοσύνη ξεκινά από μέσα μας. Όπως είπε ο Γερμανός ποιητής και νοβελίστας Johann Wolfgang von Goethe, “Mόλις εμπιστευθείτε τον εαυτό σας, θα μάθετε πώς να ζήσετε”.

Ξεκινήστε λοιπόν να σας εμπιστεύεστε, δεν θα βγείτε χαμένοι. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι, πάντα υπάρχουν κάποιοι να σας βοηθήσουν.

129 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page